Ανταλλακτικό/χαριστικό παζάρι

zeropoint_logo

Παζάρι με προϊόντα από το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αντιπραγματισμού Ηρακλείου.
Στο παζάρι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πως λειτουργεί στην πράξη ένα σύστημα ανταλλαγής χωρίς χρήματα, ενώ παράλληλα θα υπάρχει στο χώρο και χαριστικό παζάρι!

Σάββατο 20 Απριλίου στις 14:00 στην Παλιά Λαχαναγορά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αντιθέτως, είναι παλαιότερη του χρήματος. Ούτε πρωτότυπη για την εποχή, αφού στην Ελλάδα έχουν στηθεί και στήνονται ανάλογες πρωτοβουλίες και εγχειρήματα.

Μέσα από τα δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών, προϊόντων και αντιπραγματισμού:

.:: Αναζητούμε έναν τρόπο να καλύψουμε βασικές καθημερινές ανάγκες μας- το ζην, καθώς και να μπορούμε να κάνουμε μια σειρά από δραστηριότητες-το ευ ζην, χωρίς χρήματα, βασιζόμενοι στην αμοιβαιότητα και την ανταλλαγή.

Καθένας μπορεί να ανταλλάξει κάτι που έχει, που κάνει ή μπορεί να κάνει: τρόφιμα (νωπά ή και μεταποιημένα), υπηρεσίες που επαγγέλλεται ή και μπορεί να προσφέρει.
Μπορεί να δώσει τυρί και να κάνει μάθημα μουσικής, να ανταλλάξει ένα παλιό υπολογιστή με δύο βάζα μαρμελάδα…

Οι συναλλαγές δεν είναι δυαδικές, αυτό σημαίνει ότι ένα μέλος μπορεί να «ξοδέψει» τις μονάδες που μαζεύει σε οποιαδήποτε προσφορά θέλει μέσα στο δίκτυο, χωρίς πουθενά να μπαίνει το χρήμα!

.:: Θέλουμε να διαρρήξουμε τη σχέση καταναλωτή-παραγωγού, καθιστώντας την αμφίδρομη.

.:: Προσπαθούμε όλοι μαζί να καλύψουμε τις ανάγκες, τις προσωπικές και ο ένας του άλλου, σε ένα τέτοιο δίκτυο δεν υπάρχει ανεργία ούτε φτώχεια, πάντα υπάρχουν δουλειές να γίνουν και άρα πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες!

.:: Προσδοκούμε να δημιουργήσουμε συλλογικότητες που με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες θα ανακτούν όλο και περισσότερα κομμάτια της ζωής τους από τον έλεγχο του κράτους και της αγοράς, θα βαδίζουν προς την αυτονομία, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και την επικοινωνία απέναντι στην φτωχοποίηση οικονομικού και κοινωνικού βίου.