Εργαστήριο Φυσικής Καλλιέργειας

naturalfarmingμε τα Ζιζάνια
Το εργαστήριο έχει σκοπό να μεταδώσει τη φιλοσοφία της φυσικής καλλιέργειας και να την εφαρμόσει στην πράξη με δημιουργία σβόλων. Θα πραγματοποιηθεί στο χωράφι της ομάδας στις Βούτες (χάρτης) και θα αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος (θεωρητικό), ο Δ. Καροφυλλίδης, φυσικός καλλιεργητής από τα Τέρτσα, θα μας εισάγει στη φιλοσοφία της φυσικής καλλιέργειας, ενώ στο δεύτερο και πρακτικό κομμάτι του εργαστηρίου θα γίνει το πλάσιμο και η ρίψη των σβόλων.

Την Κυριακή θα γίνει επίσης ένα εισαγωγικό εργαστήριο στην άνυδρη καλλιέργεια από την Ομάδα Αυτοοργάνωσης Καλεσσών.

Το Πρόγραμμα

Σάββατο 13

11.00 – 13.30 (θεωρητικό μέρος)

Στο κυλικείο του Φοιτητικού Κέντρου – Πανεπιστήμιο, Βούτες

13.30 – 16.00 (πρακτικό μέρος)

Στο χωράφι

Αν ο καιρός είναι βροχερός, το εργαστήριο θα μεταφερθεί την Κυριακή τις ίδιες ώρες (συνδυαστικά με την άνυδρη καλλιέργεια).

Κυριακή 14

11:00 – 16:00 (άνυδρη καλλιέργεια)

Στο χωράφι

Για απορίες και ερωτήσεις απευθυνθείτε στο citygardens-her@googlegroups.com, ενώ αν χρειαστείτε οδηγίες για το χωράφι, μπορείτε να καλέσετε το 6944177229 (Γιώργος).

Η Φυσική Καλλιέργεια

Φυσική Καλλιέργεια είναι η μέθοδος γεωργίας κατά την οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μέθοδοι ζιζανιοκτονίας, βοτάνισμα ή όργωμα τη γης με μηχανήματα. Εφαρμόζεται πριν τις φθινοπωρινές ή τις ανοιξιάτικες βροχές, και προβλέπει την ανάμειξη μεγάλης ποσότητας σπόρων από κλασσικά δέντρα, οπωροφόρα και λαχανικά, «τυλιγμένα» σε σβόλους από αργιλόχωμα για να τα προστατεύονται από πουλιά και τρωκτικά. Την ρίψη των σβόλων στο έδαφος ακολουθεί η λειτουργία της φύσης: Κάθε φυτό αναπτύσσεται εκεί που είναι καλύτερα για αυτό. Δεν απαιτείται καμιά σοβαρή γνώση ή  τεχνολογία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φυσική καλλιέργεια μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.naturalfarming.eu ή να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο.

Διαβάστε επίσης για την άνυδρη καλλιέργεια σε σχετικό άρθρο στο Βήμα.

Τέλος μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Ζιζανίων για περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τις δραστηριότητές τους.