1o Σκανδιναβικό Φεστιβάλ Ταινιών με άδειες Creative Commons

nordic-film-festival
nordic creative commons film festival

Το 1ο Σκανδιναβικό Φεστιβάλ Ταινιών με άδειες Creative Commons αποτελεί ένα νέο τρόπο διανομής κινηματογραφικών ταινιών. Είναι ένας τρόπος να συναντηθούν οι άνθρωποι με τις ταινίες και οι άνθρωποι μεταξύ τους, μακριά από απρόσωπες κινηματογραφικές αίθουσες. Ένας διαφορετικός τρόπος για να συνδεθούν οι άνθρωποι με την τέχνη.

Το Σκανδιναβικό Φεστιβάλ Ταινιών με Creative Commons άδειες είναι το πρώτο τέτοιου είδους φεστιβάλ που οργανώνεται στη Σκανδιναβική περιοχή. Θα πραγματοποιηθεί την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου του 2013 όπου και θα προβληθούν ξεχωριστές και πρωτοποριακές ταινίες από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, μια σειρά σεμιναρίων θα λάβει χώρα ώστε να υπάρξει συζήτηση σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές παραγωγής, χρηματοδότησης και διανομής στον ψηφιακό χώρο.

Η ιδέα του φεστιβάλ βασίζεται στη συμμετοχή και στη διαφάνεια, όπου το ακροατήριο λαμβάνει τη θέση του οργανωτή με την ιστοσελίδα του φεστιβάλ και τα κοινωνικά δίκτυα ως κόμβο σύνδεσης. Η βιομηχανία του κινηματογράφου, οι παραγωγοί και το ακροατήριο συναντιούνται με κοινό ενδιαφέρoν: τις ταινίες, το διαμοιρασμό και την ανοικτότητα. – Από το http://www.nordicfilmfestival.cc

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, 9:00 – 12:00μμ στο καφέ Ορτακιά και θα προβληθούν οι ταινίες με την ακόλουθη σειρά.

 • Motorville, 3′
  • Ο χάρτης μιας αμερικανικής πόλης ξεκινάει μία αναζήτηση σε όλο τον κόσμο με σκοπό να βρει πετρέλαιο προκειμένου να θρέψει το ”σώμα” του, το οποίο αποτελείται από δρόμους, λεοφώρους και αυτοκινητόδρομους.
 • El espectáculo / The Show, 30′
  • Ο Jean Rouch κινηματογράφησε την ταινία La Pyramide Humaine το 1961. Η ταινία παρουσιάζει τις συνδέσεις μεταξύ μίας πολιτικής διαμάχης και της τέχνης της ίδιας της δημιουργίας. Οι δημιουργοί του ‘The Show’ την ανακάλυψαν το καλοκαίρι του 2012 , όταν ήταν υπεύθυνοι να κινηματογραφήσουν την διαμονή παιδιών από τη Σαχάρα σε οικογένειες που τα φιλοξένησαν στη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Δεν υπήρχε τίποτα πιο εμπνευστικό για αυτούς από το να μπουν στην ουσία αυτής της ταινίας. Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό πείραμα, μέσω μίας ιστορίας με 3 πρωταγωνιστές: έναν φίλο από τη Σαχάρα που βρίσκεται σε εξορία, μία ομάδα παιδιών από την έρημο και ένα θεατρικό έργο.
 • Free Fall, 17′
  • Ο Ραμόν, ένα λιγομίλητο δωδεκάχρονο αγόρι, ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης όταν μεγαλώσει.Κάθε βράδυ το σκάει από το σπίτι του για να πάει στην πισίνα του σχολείου, όπου πειραματίζεται με τη βαρύτητα επιπλέοντας στο νερό, όσπου μία βουτιά στα σκοτεινά νερά τον φέρνει αντιμέτωπο με την πραγματικότητα των ψευδαισθήσεων του.
 • Rhapsodie pour un Pot-au-feu, 3′
  • Άνθρωποι από τρεις διαφορετικές γενιές που μοιράζονται την ίδια στέγη βιώνουν ρυθμικά καταστάσεις βιασύνης και φασαρίας την ώρα του δείπνου. Η μητέρα, ο στυλοβάτης της οικογένειας, παλεύει να μαζέψει τα υπόλοιπα μέλη γύρω από τραπέζι του φαγητού.
 • Recoding Innovation: Free Software – Free Culture, 20′
  • Σύντομο ντοκυμαντέρ πάνω στην σχέση των κινημάτων ελεύθερης κουλτούρας και ελεύθερου λογισμικού στο οποίο συμμετέχουν οι Vincent Moon (Petite Planetes), Richard Stallman (Free Software Foundation), Lawrence Lessig (Harvard / Creative Commons) και Mitchell Baker (Mozilla).
 • While the train runs, 10′
  • Η Meherunnesa είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που ζει σε μία φτωχογειτονιά δίπλα στις ράγες ενός τραίνουν στη πόλη Dhaka του Μπαγκλαντές. Το τραίνο που περνάει είναι σαν ένα ρολόι που χτυπά και ρυθμίζει όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τις ώρες που η Meherun δεν παίζει, πουλάει κολιέ από γιασεμί στα κοντινά φανάρια. Μία συνηθισμένη μέρα η μοίρα της αλλάζει για πάντα. Τελικά όμως η ζωή συνεχίζει αδυσώπητα για αυτήν κάτω από τη σκιά του βραδυνού τραίνου.
 • School Portrait, 3′
  • Μία σύντομη κωμωδία στην οποία ένας σχολικός φωτογράφος που περνάει μια άσχημη μέρα, προσπαθεί να κάνει τα παιδιά να σταματήσουν να χαμογελούν περιγράφοντάς τους ένα ζοφερό μέλλον…μέχρι που συναντά ένα μικρό κορίτσι με ένα άκρως μεταδοτικό χαμόγελο.
 • Nova, 60′
  • Το Nova είναι μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, η οποία κινηματογραφήθηκε σε 24 ώρες αποτελούμενη από αυτοσχεδιαστικές πράξεις και διαλόγους. Καθώς ο κόσμος πλησιάζει στο τέλος του χάρη σε κάποιο είδος θανατηφόρας ακτινοβολίας από μία μακρινή έκρηξη supernova, o Sergio βρίσκει τι πραγματικά ζητάει από τη ζωή. Εσύ πως θα περνούσες τις μέρες που σου απομένουν;