Φτιάξαμε κοινούς σπόρους μαζί με το Πελίτι

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η δράση για την δημιουργία θερμού σπορείου στον Πύργο Αρχανών-Αστερουσίων. Η δράση αυτή διοργανώθηκε από την Τοπική Ομάδα ΠΕΛΙΤΙ Ηρακλείου και το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων στα πλαίσια της προετοιμασίας για την 3η Γιορτή των Σπόρων που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 5 και 6 Απριλίου.

IMG_3378
Με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας από το Ν. Ηρακλείου, έγινε η σπορά τοπικών ποικιλιών τομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας και βασιλικού με σκοπό την 2η μέρα της Γιορτής τα φυντάνια που θα προκύψουν, περίπου 3.000 τεμάχια, να μοιραστούν μαζί με τους ντόπιους σπόρους των υπόλοιπων καλοκαιρινών ειδών.

Η δράση αυτή έχει περιληφθεί στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των Κοινών που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο για 2η χρονιά από 9 έως 11 Μαΐου.

Η Τοπική Ομάδα ΠΕΛΙΤΙ Ηρακλείου έχει έδρα στον Πύργο Μονοφατσίου και λειτουργεί εθελοντικά. Φέτος κλείνουν 3 χρόνια συνεργασίας με τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων για το σκοπό της Συλλογής-Διάδοσης και Διάσωσης των σπόρων Τοπικών ποκιλιών. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος έχει παραχωρήσει χωράφι 2 στρεμμάτων στον Πύργο στο οποίο καλλιεργούνται με παραδοσιακή μέθοδο Καλοκαιρινά και Χειμωνιάτικα φυτά από σπόρους τοπικών ποικιλιών. Οι σπόροι που παράγονται δίνονται στις ετήσιες γιορτές κάθε Απρίλη.

Για τη λειτουργία θερμού σπορείου θα κατασκευαστεί φέτος μικρός χώρος για την ανάπτυξη των φυντανιών με τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών για την ταυτόχρονη αξιοποίηση-ανακύκλωση υλικών που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Επίσης φέτος θα ξεκινήσει η κατασκευή μικρής αποθήκης στο χωράφι με τη χρήση φυσικών υλικών δόμησης(άχυρο, χώμα, πέτρα κ.ά.) με την υποστήριξη της Ομάδας Archanes Project.

Καλούμε όσους καλλιεργητές πήραν σπόρους από τις προηγούμενες γιορτές και τους έχουν αναπαράγει ώστε να μπορούν να τους διαθέσουν στην ερχόμενη γιορτή καθώς και όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις παραπάνω δράσεις να επικοινωνήσουν με την Τ.Ο. ΠΕΛΙΤΙ για περεταίρω ενημέρωση.

Τηλ. Επικοινωνίας:Βαρδάκης Μανώλης, Χατζηγεωργίου Στέλα, 6977855994.