Προβολή ντοκιμαντέρ: “Η γνώση ως κοινό αγαθό. Κοινότητες παραγωγής και διαμοιρασμού στην Ελλάδα.”

commons_poster_small

Η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης που διοργανώνει προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών με αφορμή το φεστιβάλ διοργανώνει τη Πέμπτη 8 Μαΐου τη προβολή του ντοκιμαντέρ:
“Η γνώση ως κοινό αγαθό. Κοινότητες παραγωγής και διαμοιρασμού στην Ελλάδα.”, από το σκηνοθέτη Ηλία Μαρμαρά.

Η προβολή θα γίνει στις 19:30 στον Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη. Είσοδος Ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:

Από την δεκαετία του 80 παρατηρήθηκαν στις προηγμένες βιομηχανικά χώρες της δύσης κυρίως, σημάδια κάποιων μετασχηματισμών στο χώρο των παραγωγικών διαδικασιών. Στη συνέχεια από τα μέσα της δεκαετίας του 90 με την μαζική διάδοση του διαδικτύου και των ψηφιακών δικτύων γενικότερα, οι μετασχηματισμοί αυτοί πήραν την μορφή ριζοσπαστικών αλλαγών που στις μέρες μας πια εξαπλώνονται σχεδόν παντού με ραγδαίο τρόπο.

Παρατηρούμε για πρώτη φορά στην ιστορική περίοδο που ξεκινά από την πρώτη βιομηχανική επανάσταση, το φαινόμενο οργάνωσης της παραγωγής και ιδιαίτερα της παραγωγής γνώσης, έξω από τα παραδοσιακά πλαίσια που ίσχυαν ως τώρα.

Οι άνθρωποι σχηματίζουν αυτοβούλως ομάδες μα σκοπό την παραγωγή κοινής γνώσης αλλά και κοινών υλικών αγαθών, έξω από τις κάθετες δομές ιεράρχησης των εταιριών ή των πλαισίων που θέτουν τα κράτη. Αυτό συμπίπτει με μια γενικότερη μετάβαση που συμβαίνει κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες της δύσης, από την βιομηχανική κοινωνία στην οικονομία της γνώσης.

Η έρευνα που καταγράφεται στο ντοκυμαντέρ αφορά σε κοινότητες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αθήνα ,στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Ιωάννινα. Κοινότητες παραγωγής γνώσης βρίσκονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και υπάρχει η πρόθεση επαφής και καταγραφής τους σε ένα δεύτερο μέρος. Οι περισσότερες ομάδες, δημιουργήθηκαν μέσα στα τελευταία τρια -τέσσερα χρόνια, συνδέονται δηλαδή με την περίοδο της κρίσης, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως η κρίση ήταν και η αιτία της εμφάνισης τους.