Κοινωνικό Ιατρείο Ηρακλείου και δημόσια υγεία ως κοινό αγαθό.

afisa_1

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου αρχικά ξεκίνησε ως ιδέα από ένα μικρό πυρήνα συμπολιτών μας με κοινό προβληματισμό σχετιζόμενο με την υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση και τις ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες που απορρέουν από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων και που αφορούν μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της πόλης μας. Συστάθηκε σε σύλλογο το Φεβρουάριο του 2012 έχοντας πρωταρχικό του στόχο την άμεση κινητοποίηση των μελών του, που ολοένα αυξάνονταν σ’ αριθμό, για το συντονισμό των δράσεων εκείνων που θα οδηγούσαν στη λειτουργία ενός φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ,από τους πολίτες προς τους πολίτες, χωρίς τη διαμεσολάβηση της πολιτείας. Έτσι δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2012 το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου. Στην πράξη αυτή βρίσκει την έκφρασή του το κοινό ηθικό καθήκον όλων των ατόμων που το απαρτίζουν, αλλά και των υποστηρικτών του, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους απέναντι στους συνανθρώπους μας εκείνους που η ανεργία και η φτώχεια έχει φέρει στη δύσκολη θέση να μη μπορούν να προσφέρουν στους ίδιους και στις οικογένειες τους έναν αξιοπρεπή τρόπο διαβίωσης και οι οποίοι στερούνται μιας στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ο πρωταρχικός στόχος της κάλυψης των υγειονομικών αναγκών των αποκλεισμένων από το σύστημα υγείας συμπληρώνεται από την προσπάθεια δημιουργίας δεσμών τέτοιων που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και θα τους απομακρύνουν από την κοινωνική απομόνωση.

Το Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Αλληλεγγύης θεωρεί τη Δημόσια Υγεία ως ύψιστο κοινωνικό αγαθό και τη διαφύλαξη και τη προαγωγή της ως συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας.

Η παραπάνω αρχή αποτελεί τη βασικότερη από μια σειρά αρχών που θεμελίωσαν εξαρχής την αξιακή υπόσταση Κ.Ι/Φ.Α. Ηρακλείου. Θεωρούμε την παραπάνω αρχή αδιαπραγμάτευτη.

Όμως, ζούμε την εποχή αυτή όπου η υγεία ως κοινό αγαθό απαξιώνεται πλήρως καθώς μέσω της μετατροπής αυτής σε είδος αγοραίο καθίσταται πλέον ατομική υπόθεση του καθενός χωριστά: το επίπεδο της υγείας που μπορεί να εξασφαλίσει ο καθένας για τον εαυτό του είναι συνάρτηση της αγοραστικής του ικανότητας. Ο δε ρόλος του κράτους είναι να προσφέρει όχι εκείνες τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας που θα ωφελήσουν το κοινωνία στο σύνολό της αλλά αυτές που του υποβάλει ένας κυνικός λογιστικός τρόπος διαχείρισης αυτής η οποία εξυπηρετεί τις αγορές. Οδηγούμαστε κατ΄αυτό τον τρόπο σε έναν κοινωνικό δαρβινισμό όπου καλούμαστε να αποδεχτούμε την επιβίωση των οικονομικά δυνατότερων τη στιγμή που οι ασθενέστεροι οικονομικά «μοιραία» οδηγούνται στην εξαθλίωση και τον αφανισμό.

Αντιστεκόμαστε στην «ύβρη των αγορών» που αγνοεί τους δυσοίωνους δείκτες υγείας και τον αριθμό των αυτοκτονιών που διαρκώς αυξάνονται (όπως τεκμηριωμένα πια παρουσιάζονται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως στο τεύχος Φεβρουαρίου 2014 του Lancet) κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη, την έμπρακτη δηλαδή αλληλοβοήθεια μεταξύ ισότιμων πολιτών. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία που τα μέλη της, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους , έχουν ίση και καθολική πρόσβαση στη δημόσια υγεία σε όλες της τις βαθμίδες. Επιθυμούμε να προτείνουμε ένα μοντέλο υγείας που θα ενισχύει την πρόληψη και την αγωγή υγείας και θα εφαρμόζει τη φαρμακευτική θεραπεία σε λελογισμένη βάση. Περισσότερο απ’ όλα μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μια κοινωνία που δεν είναι παθητικός αποδέκτης των όποιων εξ άνωθεν αποφάσεων αλλά μια κοινωνία ενεργών πολιτών που διαμορφώνουν άποψη και συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων για τα κοινά αγαθά . Με την πράξη μας στο Κ.Ι/Φ.Α.Η. αποδεικνύουμε πως οι κοινωνίες μας έχουν μια τέτοια δυναμική η οποία βασίζεται στη βούληση των ίδιων των πολιτών να αναλάβουν την ευθύνη να εξυπηρετήσουν τις κοινές ανθρώπινες ανάγκες, απαλλαγμένες από κάθε είδους συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν αυτές και μόνο αυτές.

Το Κ.Ι/Φ.Α. Ηρακλείου είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβάθμια δομή υγείας, η οποία λειτουργεί αποκλειστικά χάρις την εθελοντική εργασία αλλά και τη στήριξη- οικονομική και υλική- των πολιτών του Ηρακλείου. Η αυτοοργάνωση και η αυτοδιαχείρηση είναι τα στοιχεία εκείνα που την προσδιορίζουν. Στέγη του Κ.Ι/Φ.Α.Η. ,βάσει χρησιδανείου, είναι η πτέρυγα Μ του κτιριακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λεωφόρο Κνωσού. Τα ιατρεία είναι τακτικά και μπορεί να τα επισκεφθεί ο ενδιαφερόμενος κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στο 2813008525 Δευτέρα ως Παρασκευή 10-12π.μ. Λειτουργούν: παιδιατρείο, παθολογικό ιατρείο, γυναικολογικό ιατρείο, οδοντιατρείο, οφθαλμιατρείο, ψυχιατρικής/ψυχολογικής στήριξης. Παράλληλα συνεργάζεται ένα δίκτυο εργαστηριακών και άλλων κλινικών ιατρικών ειδικοτήτων προς κάλυψη των αναγκών των ασθενών.