Ανοιχτό κάλεσμα: “Ανάπτυξη δομών συνεργασίας για τα κοινά”

Το Φεστιβάλ των Κοινών θα έχει και φέτος παρουσία στο Ηράκλειο Κρήτης στις 17-18 Απριλίου, ως προ-φεστιβαλική εκδήλωση του κυρίως φεστιβάλ που για πρώτη χρονιά θα ταξιδέψει εκτός του νησιού για να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15-17 Μαΐου.

Με μεγάλη μας χαρά θα υποδεχτούμε ανθρώπους από δυο έργα με διεθνή εμπειρία, που θα μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και θα μας παρουσιάσουν τη δουλειά τους σχετικά με το θέμα της δικτύωσης και της ανάπτυξης κοινών δομών συνεργασίας.

Η πρώτη ομάδα καλεσμένων προέρχεται από το FLOK society project, ένα ερευνητικό-ακτιβιστικό έργο που ανέπτυξε μια σειρά προτάσεων δημόσιας πολιτικής για τον μετασχηματισμό της χώρας του Εκουαδόρ σε μια κοινωνική οικονομία βασισμένη στις αρχές των Κοινών, της ομότιμης συνεργασίας και παραγωγής και της ελεύθερης πρόσβασης στην γνώση.

Η δεύτερη ομάδα είναι από την Ισπανία και εκπροσωπεί την CIC (Cooperativa Integral Catalana), μια συνομοσπονδία συνεργατικών και αυτο-διαχειριζομενων εγχειρημάτων και συλλογικοτήτων με σαφή προσανατολισμό προς την ανάπτυξη συλλογικών και κοινοτικά διαχειριζομενων υποδομών στην περιοχή της Καταλονίας.

Στην εκδήλωση για πρώτη φορά θα οργανωθούν θεματικά τραπέζια με κυριο αντικειμενο συζητησης την διαδικτυωση προσανατολισμένων προς τα κοινά εγχειρηματων μέσω της δημιουργίας κοινών υποδομών.

Το κάλεσμα για συμμετοχή στα τραπέζια είναι ανοικτό, όμως στις συζητήσεις θα πάρουν μέρος μόνο όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή και δεν θα είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό.

Για την καλύτερη λειτουργία των θεματικών τραπεζιών θα ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:

  1. Εκδηλωση ενδιαφεροντος μεσω της φόρμας
  2. Υποβολή προτάσεων για την δημιουργία κοινών δομών που θα καλύπτουν ανάγκες των ομάδων.

Για την διευκόλυνση της υποβολής των προτάσεων σας και για την καλυτερη προετοιμασια των συζητησεων, έχουμε δημιουργήσει τα παρακάτω “pads” όπου μπορείτε να αναρτήσετε τις προτάσεις σας ή τυχόν ερωτήσεις και σχόλια που έχετε να προσθέσετε:

– Όποιος θέλει μπορεί να σχολιάσει, να ζητήσει διευκρινίσεις ή να προσθέσει ιδέες πάνω στις υποβληθείσες προτάσεις, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των συζητήσεων.

– Ο στόχος μας είναι τα θεματικά τραπέζια ν αποτελέσουν την αφετηρία για την υλοποίηση κοινών δομών μέσα από δράσεις που θ ακολουθήσουν μετά το φεστιβάλ.

– Τέλος τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στην κοινότητα των Κοινών προκειμένου να διερευνηθούν συνέργειες με ανάλογα εγχειρήματα.

Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε σχετικά με την παραπάνω διαδικασία, μπορείτε να μας στείλετε email στο info.her@fest.commons.gr.